Миряни и свещеници смятат, че са купувани гласове за да бъдат избрани кандидатите

Ден след избора на претенденти за митрополитския пост във Варна стана ясно, че единият от кандидатите - епископ Игнатий, се е оттеглил от надпреварата. Информацията обаче не е потвърдена официално от Светия Синод.

 

Изборът в неделя посочи епископите Борис и Игнатий за единствени претенденти за митрополитския престол във Варна. Това обаче предизвика остра реакция сред миряни и свещеници, които заявиха, че са купувани гласове, за да бъдат избрани точно тези кандидати. Затова във всички варненски храмове започнаха подписки.

 

Само за два дни стотици миряни са се подписали срещу двамата претенденти за митрополитския пост във Варна. Подписите ще бъдат изпратени в Светия Синод с призив изборът от неделя да бъде касиран.

 

Днес стана ясно, че единият претендент епископ Игнатий се оттегля от битката за митрополията.

 

”Епископ Игнатии Провадски постъпи доблестно и честно и заяви, че когато има съмнение, че и той е замесен в схемата, е готов да си подаде своя отвод и да не участва в подобни компрометирани актове”, сподели протойерей Василий Шаган от храма „Св.Николай Чудотворец“.

 

Свещеници и миряни са категорични, че ще се събират всяка вечер пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично” на бдение, докато Светият Синод не касира изборите.

 

Репортер: Нивелина Няголова