Потърпевши от забраната са живущите и работещи във варненския парк

Около 200 души протестираха тази сутрин пред община Варна. Те се обявиха против поредната кметска заповед за тотална забрана за автомобили в Морската градина. Всички протестиращи  живеят или работят в парка, в местността „Салтанат“ и търпят неудобства и загуби от рестрикцията.

 

Заповедта на кмета ограничава изцяло достъпа на автомобили включително и през охраняваните бариери, които до момента допускаха живущи и работещи на територията на парка.

 

Потърпевши от заповедта са също Логопедичната детска градина и Института по метеорология и хидрология към БАН. “Цялата ни дейност се състои в пътуване вземане на проби, подмяна на апаратура. Имаме блокирани автомобили. Единият автомобил, които се прибра от командировка, трябваше да отиде в Добрич да нощува, защото не го пуснаха въобще да влезе”, казва директорът на НИМХ-Варна към БАН Иван Иванов.

 

Никой обаче от Общината не излезе да разговаря с протестиращите и те се насочиха към Областната администрация.

 

„Трябва да решим от една страна законосъобразността на въпроса и от друга да поставим началото на неговото дълготрайно решение в интерес на всички варненци“, категоричен е областният управител на Варна Иван Великов.

 

Заставаме твърдо зад акта, който сме издали и ще отстояваме позициите, които сме застъпили в него“, допълва заместник-кметът по юридическите въпроси към община Варна Пламена Маринова.

 

Все пак общинската администрация е готова на компромиси единствено за Логопедичната детска градина и Метеорологичния институт.

 

Репортер: Нивелина Няголова