Търпението свърши и народът се пробужда, смятат Нешка Робева и Джеки Стоев

Познати лица на културата и изкуството коментираха в студиото на „Здравей, България” хода и постиженията на студентския протест на фона на свалената вече пълна окупация на Ректората. Дали става дума за изкуството на протеста, или протест на изкуството – на този въпрос се опитаха да отговорят Нешка Робева и режисьорът Георги Стоев-Джеки.

 

Робева призна, че е объркана по отношение на действията на студентите, но се опитва да запази обективен поглед. „Последната капка преля. Това е капката на търпението, не само на студентите, а на целия народ”, отбеляза тя.

 

„Когато студентите започнаха протестите и поставиха този ултиматум, за мен беше ясно, че те нямат своя изход, няма да успеят, защото не се тръгва с ултиматуми. Бих казала, че не владеят изкуството на протеста, но това е обяснимо – те са млади хора”, подчерта Робева.

 

Тя има съмнения и по отношение на спонтанността на студентския протест, който тръгнал твърде късно, за да е спонтанен.

 

Студентите наистина не знаят какво да направят, какво да поискат”, съгласи се режисьорът Георги Стоев-Джеки, който записа видеообръщение в подкрепа на „Ранобудните”. „Но това е  едно начало. Досега тънехме в една мъгла като желе, но българският народ започва да се пробужда”, допълни той.

 

„Има един посттоталитарен синдром, който трае минимум 20 години, за да може да се спре с това т.нар. „конспиративно мълчание”. И жертвите, и издевателите не обичат да се говори за това”, коментира още Джеки.

 

Стоев споделя мнението, че студентите няма да успеят със своите искания. „Но следващото правителство няма да смее да се дължи така нагло, както се държи сегашното”, убеден е режисьорът.