Това е поредна хула срещу църквата, каза Величкият епископ Сионий

Свещеници и миряни обявиха избора на двамата претенденти за митрополитския престол във Варна за купен и режисиран. Варненци не желаят нито един от двамата кандидати за свой пастир - Епископ Борис, игумен на Бачковския манастир и Провадския епископ Игнатий. Затова се вдигнаха на бунт.

 

Миряни от Варна реагираха остро на избора на епископ Борис като един от двама финалисти за митрополит на Варненската и Великопреславска митрополия. Епархийските избиратели посочиха епископите Борис и Игнатий за единствени претенденти за митрополитския пост във Варна. Миряните пък определиха резултата като режисиран и се обявиха срещу купуването на гласове сред епархийските избиратели.

 

”Изглежда прецедентно, но не и нерешимо и това, което е най-логично да се случи, а и според устава на Българската православна църква да касира изборите и по някакъв начин да бъде определен нов избор”, казва протойерей Василий Шаган от храма „Св. Николай Чудотворец“.

 

В епархийския съвет участват 15 духовници и 15 миряни. Резултатът за Борис е 17 срещу 16 за Игнатий. Потърсихме гласувалите, за да разберем имало ли е натиск, или купуване на гласове, както твърдят слуховете.

 

“С мен конкретно никой не е правил такива опити може би защото по презумпция не бих се поддала на такава манипулация. Дали това е ставало с други от епархийските избиратели, които са извън Варна, не мога да кажа, защото трябват доказателства”, сподели Даниела Стойнова, епархийски избирател и журналист в БНР.

 

”До мен достигат слухове, че има избиратели, които по някакъв начин биха могли да декларират, че към тях е упражняван някакъв натиск или предложения, които са неморални и биха могли да опорочат целия избор. Надявам се на тяхната твърдост и това може да доведе до касиране на изборите”, допълва протойерей Василий Шаган.

 

Вчера стана ясно, че епископ Игнатий се оттегля от битката за митрополитския престол. За него духовници казват, че е най-удобният конкурент на другия кандидат - епископ Борис.

 

”Изборите за пореден път, както се случи и на други места в нашата църква, може да бъдат касирани, защото е опорочен вотът, понеже се гласува по старата порочна неморална практика да се избира и да се изтъква един фаворит и един така наречен неизбираем кандидат, както се говореше за епископ Игнатий Провадски”, казва протойерей Василий.

 

Всичко вече е в ръцете на Светия Синод. След бдението вчера пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично” миряните са категорични, че ще се събират всяка вечер, докато висшите духовници не касират изборите.

 

Това е вторият случай, при който свещеници и миряни от Варна се противопоставят на каноните. Няколко дни след кончината на дядо Кирил, Светият Синод посочи Ловешкия митрополит Калиник за временен наместник на епархията. Варненските свещеници обаче изгониха владиката от митрополията и висшите духовници бяха принудени да изберат друг наместник - Доростолския митрополит Амвросий.

 

Кореспондентите на Нова успяха да се свържат и с епископ Игнатий. Той сподели какви са били аргументите зад оттеглянето на кандидатурата му.

 

„Името ми беше намесено в сценарий, меко казано противен, за който аз не знаех нищо. Но бях избран като аутсайдера, който няма да бъде избран от Светия Синод и ме поставиха на второ място по тази линия. Част от хората във Варна са с убеждението, че аз съм в една игра с епископ Борис и с цялата тази непочтеност. Аз исках да се откажа, за да покажа, че нямам нищо общо. Едната информация е, че са давани по 30 хиляди лева на човек, на 30 избиратели, а другата е за по-малка сума”, казва епископ Игнатий. Той потвърди, че има доказателства за подкупите, като един свещеник дори е направил самопризнание днес. Според него има и ясна връзка между избора на Варненски митрополит и избора на Патриарх.

 

Величкият епископ Сионий, викарий на видинската епархия, каза в телефонна връзка за „Здравей, България”, че не допуска, че някой е купувал гласове. „Не приемам, че някой духовник може да действа по този начин. Това е поредна хула срещу църквата, тя има за цел да отклони въпроса от основната тема. Извършва се пореден опит да се неглижира, охули и злепостави църквата”, категоричен бе той.

 

Репортер: Нивлина Няголова

 

Всичко по темата гледайте във видеото.