Той потвърди думите на Йордан Цонев, че хората с минимален доход ще получават обратно 10% от данъците си

„За първи път от последните пет години бедните се увеличиха, но няма по-ефикасна борба с бедността от увеличаване на заетостта. Затова в центъра на нашата политика е възстановяването на икономиката”. Това каза премиерът Пламен Орешарски на дискусия в Народното събрание на тема: "Борбата с бедността в България", информира БГНЕС.

 

Министър-председателят потвърди казаното по-рано в „Здравей, България” от Йордан Цонев от ДПС, че хората с минимален доход ще получават обратно 10% от данъците си. 

 

„Ще вземем специални мерки и за т.нар. "работещи бедни”, коментира Орешарски. Той допълни, че няма как да се подпомогне всички и фокусът е върху най-уязвимите групи - подкрепа за децата и семействата, хората в неравностойно положение, възрастните.

 

Премиерът посочи, че мерките не премахват бедността, но усилията в тази посока ще продължат. 

 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че „Бедността е рожба на прехода и го съпътства, а през последните четири години се е увеличила”.

 

„Нашата цел е броят на живеещите в бедност у нас да бъде намален с 260 000 души”, каза социалният министър Хасан Адемов.