„Ранобудните” запазват контрола над сградата, но учебни занятия ще се провеждат

Ръководството на Софийския университет обсъди режима след окупацията на студентите. Основният въпрос е как ще бъдат компенсирани пропуснатите учебни занятия.

 

Самият факт, че на едно място присъстваха представители на Студентския съвет на СУ, „Ранобудните студенти” и ректорът Иван Илчев, показва, че има диалог и е постигнат консенсус до известна степен. Университетът остава под контрола на „Ранобудните”, но учебната дейност се провежда. Има размествания на графика, но всеки би могъл да провери какъв е той в страницата на университета.

 

По-рано ректорът на СУ проф. Иван Илчев коментира пред медиите дали според него има политическа намеса в окупацията на ректората. „Мисля, че ефект от акцията има. Обществото видя, че има активни групи, които не приемат начина, по който се води политическият живот у нас”, коментира той.

 

„В окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" имаше намеса, негласна, задкулисна. Аз предупредих студентите от самото начало, че това ще се случи”, добави проф. Илчев.

 

„Самото присъствие на американския посланик Джеймс Пардю буди доста въпроси. И други лица, които присъстваха в университета и по никакъв начин не са свързани с него, също са съмнителни”, коментира Георги Сенгалавич от Студентския съвет на университета. Според „Ранобудните” обаче тези изказвания не са верни.

 

Протестът продължава и утре.