Ако те не се разплатят до края на годината, средствата ще бъдат загубени

278 млн. евро трябва да бъдат разплатени до края на годината по програма „Развитие на селските райони”. В противен случай средствата ще бъдат загубени.


Държавен фонд „Земеделие” актуализира и екшън-плана си, за да може да бъдат усвоени колкото се може повече средства. Има опасност да загубим 278 млн. евро по програмата за развитие на селските райони.


70 служители от областните дирекции „Земеделие” от страната са командировани в София, за да могат да обработят колкото се може повече проекти по оперативна програма „Развитие на селските райони”. Така от земеделското министерство се надяват да сведат загубите по програмата до абсолютния минимум.


Задачата е тежка, защото ударно трябва да бъдат усвоени близо 280 милиона евро за оставащите до края на годината дни. Или иначе казано по около 7 милиона на ден.


За първите 9 месеца на годината са изплатени едва 90 милиона евро. Земеделският министър обясни забавянето с липса на адекватни мерки в началото на 2013-а, но допълни, че традиционно изплащането на субсидии се засилва в края на годината, когато повече проекти са одобрени.   


Паралелно с ударната обработка на проекти по програмата тече и прокурорска проверка затова нарушавани ли са процедурите по изплащането на парите до момента. Резултатите ще станат ясни до дни.