Управляващите категорично отрекоха мерките им да целят да купят електорат

Икономисти се усъмниха в искреността на няколко социални мерки, които управляващите взимат ден преди очакваните големи протести в София.  

 

Управляващите категорично отрекоха мерките им да целят да купят електорат. Икономистите обаче разчетоха друго послание. 

 

„Не виждам толкова аргументи, колкото политическо послание, че се изпълняват някакви социални искания. И едва ли не се купува подкрепа на определени групи”, заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

 

Колкото до данъците на най-бедните. 

 

„Вместо да правим важните неща, бутаме съществуващи и добре работещи неща, които в момента работят, в някаква степен и от идеологическо заяждане с идеята за плоския данък, която не се харесва и на социалистите, и на синдикатите”, смята Ганев. 

 

Според него промяната ще направи сериозна инжекция за сивата икономика. 

 

„Ако досега има хора, които получават минимална заплата, а другото в плик, сега много повече хора ще искат да получават минимална заплата, защото така ще си спестят по 400 лева на година.  Много ясен стимул, казващ на хората „Послъгвайте със своите заплати, за да не плащате никакви данъци”, смята икономистът. 

 

Освен за най-бедните, в навечерието на синдикалното недоволство дойде и промяната за майките. 

 

„По-скоро координирано две-три социални искания, отдавна искани от синдикатите, ще се поставят така, че да има правителството повече козове в обществения дебат и да кажат „Ето, изпълнихме исканията на обществото, вие ни искате оставката, оставете ни да работим”. 

 

Този аргумент обаче, според икономиста, няма да сработи. 

 

„Социалните измерения на протеста по-скоро биха се задълбочили. Това дали ще се направи тази промяна с майчинските, или това нещо за плоския данък, няма как да успокои хората”, смята Петър Ганев.