Едно от исканията е да отпадне задължителния жълт цвят на автомобила

В 12 часа пред храм-паметника „Александър Невски” се събират таксиметровите шофьори. Те подчертаха, че протестът им не е антиправителствен, а с искане управляващите да се откажат от идеята си шофьорите в бранша задължително да имат професионална квалификация. 

 

В днешния протест ще се включи и Захари. Той кара такси от шест години. А от пет изплаща колата, с която работи. Малко след като я плати изцяло, тя ще е вече на 10 години и няма да може да се използва за такси. Точно заради това, Захари и колегите му настояват вместо 10, да използват автомобилите си 15 години.

 

В бранша не смятат, че ниският праг на използване на колата е гаранция за доброто й състояние.

 

Отделно от лизинга, шофьорите трябва да плащат застраховки, амортизация и разрешителни. На всеки три години минават и психотест. Таксиджийте искат той да бъде за колегите им, срещу които има оплаквания. И още едно искане – да отпадне задължителният жълт цвят на автомобила.

 

От бранша настояват още всеки таксиметров шофьор да е завършил поне гимназия, а не както досега - да е с основно образование. Искат и по-ниски глоби.

 

Шофьорите не приемат, че солените глоби са с възпитателна цел и че гарантират по-голяма сигурност на пътниците.

 

Част от таксиметровите шофьори протестират и срещу идеята да им бъде наложен патентен данък. Това обаче едва ли ще случи.  

 

Целия репортаж гледайте във видеото.