Според Чавдар Христов управляващите са забравили проблемите на работещите хора

„Покрай политическото напрежение и кризата с бежанците, като че ли забравихме проблемите на работещите хора”, каза в „Здравей, България” Чавдар Христов, който е вицепрезидент на КНСБ, по повод днешния протест.

 

По думите му около 50-60 милиона лева е постоянната величина на неизплатени заплати. „Трябва да се промени системата на гарантиране на изплащане на заплати”, каза експертът и добави, че в момента такава система няма. „Другата мярка е затвор за такива работодатели, но тя няма да реши проблема”, каза още Христов. 

 

Според него трябва да може хората да поискат фалит на работодателя, ако не изплаща редовно заплати. „Не може да се кредитира бизнесът, да се ощетяват социалните фондове и фискът, поради това, че не се плащат задължения”, каза експертът.

 

Едно от исканията на синдиката е да спрат безразборните уволнения на служителите в държавната администрация. „Това е част от проблема, заедно с 10-те процента увеличение на заплатите. Искаме да не се уволняват хора, от които има нужда, за да се постигне икономия спрямо бюджета”, каза вицепрезидент на КНСБ. 

 

Целия разговор с Чавдар Христов гледайте във видеото.