Другият риск за сигурността е обществено-политическата криза

Протестът пред президентството приключи около 15:30 часа. Час по-рано имаше изблици на агресия, понеже част от протестиращите от Народното събрание от акцията „ДАНСwithme” стигнаха близо до хората и започнаха да провокират протеста на Гражданско движение „Бългрия без цензура”.

 

В 14:00 часа нормално започна Консултативният съвет за национална сигурност, където вътрешният министър Цветлин Йовчев представи доклад.

 

Засиленият миграционен натиск е едно от най-сериозните предизвикателства пред националната сигурност на Република България през последните години. Страната не разполага в достатъчна степен с допълнително необходимите ресурси и административен капацитет за управлението на подобни процеси – това са част от акцентите в доклада на вътрешния министър. 

 

Другият риск за сигурността, поставен на второ място в доклада, е обществено-политическата криза. Основните опасения са свързани с изостреното противопоставяне и липсата на ефективен политически диалог, усещане за дефицит на справедливост в част от българското общество, липсата на политическо представителство за немалка част от българите, се казва в доклада на Цветлин Йовчев. 

 

Някои от политическите лидери има възможност да излязат по-рано от заседанието на КСНС, информираха от пресслужбата на президента. 

 

Подробности гледайте във видеото.