Досега законът позволяваше това само до втората година на детето

Осиновителите на дете вече ще имат право на отпуск от една година при условие, че детето е навършило две години и не е по-голямо от пет. Промяната беше приета днес на второ четене от народните представители. Досега законът позволяваше това само до втората година на детето. 

 

Новата възможност ще важи само за родителите, които напълно са осиновили дете. Правото за отпуск от една година за дете на две ще важи от деня на осиновяването му. Не може да се използва и по-късно от навършването на пет години. 

 

Осиновителите ще могат да взимат майчински и за деца над две години. Досега годишният отпуск по майчинство и паричното обезщетение в размер на 310 лева бяха право на осигурявания родител само до втората година на детето. Промените в Кодекса за социално подпомагане отново скараха управляващи и опозиция. 

 

От „Коалиция за България” защитиха предложението си с мотива, че чрез тези промени ще се стимулира и процесът на деинституционализация на децата от домовете. От друга страна това щяло да помогне на децата са се адаптират по-бързо към новото си семейство. От левицата са убедени още, че това ще увеличи броя на осиновяванията.