Управляващите съживяват идеята за криминализиране на укриването на осигуровки

България няма да загуби и лев от предвидените пари по европейската програма „Човешки ресурси”. Подобни опасения се появиха преди дни, след като стана ясно, че Брюксел е изпратил няколко писма с предупреждения, свързани най-вече с ръководството на Агенцията по заетостта.

 

Рискът беше категорично отхвърлен лично от социалния министър в интервю за Нова ТВ. Хасан Адемов обяви още, че управляващите се връщат към идеята да се криминализира укриването на осигуровки - това обаче по отношение на работодателите, не на работниците.

 

Хасан Адемов подчерта, че за да не изгубим от предвидените до 2020 г. европейски пари в Агенцията по заетостта трябва да се направят промени.

 

До края на годината имаме да усвояваме около 450 милиона лева. „Има условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира прозрачност, липса на политическия пристрастия, за да може да се сключи споразумението и да продължи да функционира”, обясни Адемов.

 

В три поредни писма Брюксел посочва конкретни проблеми, с които трябва да се справим. Според министъра „третото писмо е това, което ни казва в прав текст, че има проблеми в ръководството на Агенцията по заетостта, има проблеми с отношението между договарящия орган и бенефициента и с модернизирането”.  

 

На въпрос кадрови проблем ли е настоящият изпълнителен директор на агенцията по заетостта Камелия Лозанова и дали тя ще бъде отстранена, Адемов не даде категоричен отговор.

 

Отново е на дневен ред криминализирането на укрити от работодатели осигуровки. „Готови сме да внесем съответните текстове. Тази тема е многократно обсъждана”, припомни Хасан Адемов.  

 

Какво още каза пред Нова ТВ социалният министър ще научите от видеото.