Магистратите твърдят, че с този бюджет желаните реформи няма да бъдат изпълнени

Висшите магистрати и премиерът Пламен Орешарски влязоха в словесна битка за Бюджет 2014След като управляващите заявиха, че смятат да отпуснат малко над 430 милиона лева за съдебната власт догодина, членовете на висшия съдебен съвет заявиха публично, че с тези пари няма как, нито да направят реформа, нито да назначат хора на незаетите щатни места.

 

Рано сутринта членовете на Висшия съдебен съвет са получили съобщения на мобилните си телефони, че премиерът Пламен Орешарски ще ги посети на редовното им заседание. Тема на разговора – парите за съдебната власт през следващата година.

 

Председателят на Бюджетната комисия във Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев изтъкна, че за трета поредна година не се осигуряват средства за заплати за незаетите щатни бройки. Ако не се намерят пари, на тези места отново няма да бъдат наети хора. 

 

Така след 30-минутен разговор, двете страни стигнаха отново до изходна позиция – макар че всички искат, повече пари в държавата няма, така че реформите трябва да се правят с наличните средства.