Промени предвиждат казина да има вече и в хотели с три звезди

Организаторите на онлайн залагания ще плащат по-малко данъци. Ако предложените от депутати от ДПС и "Коалиция за България" промени бъдат одобрени в пленарна зала, онлайн хазартните игри ще се облагат само с корпоративен данък.

 

Измененията вече бяха приети на първо четене от Парламентарната бюджетна комисия, предаде БГНЕС. Те засягат както организаторите на игри с игрални автомати и в казино, организирани онлайн, така и организаторите на тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, такива със залози върху случайни събития, лотарии, томболи и числови лотарийни игри. Те ще трябва да плащат обаче двукомпонентна такса, която включва еднократна такса в размер 100 000 лв. и променлива част в размер на 20 % от разликата между получените залози и изплатените печалби.

 

Един от вносителите на предложението е народният представител Йордан Цонев, който председателства Бюджетната комисия. Той аргументира необходимостта от промените с очакването, че почти четирикратното намаление на данъците за хазартната дейност в интернет ще я извади от сивия сектор.

 

С промените в закона се възстановява и възможността за откриване на игрални зали и игрални казина, освен в хотели с четири и пет звезди и в такива с три.

 

От Министерството на финансите прогнозират, че през 2014 г. приходите от хазартна дейност ще са общо 135 млн. лева.