Това пише в доклад на "За Земята"

Хиляди миньори и заети във електроцентралите на въглища ще останат без работа след 2018 г. при затваряне на ТЕЦ-овете, които не отговарят на европейските екоизисквания, както и заради намаляващото енергопотребление в страната. Това е един от изводите в доклад "Икономически и енергийни алтернативи за регионите в България, развиващи въглищна индустрия" на екоорганизацията "За Земята".

 

През последните години България се намира в ситуация, в която производствените мощности надхвърлят консумираната електрическа енергия и поне от 2003 г. се наблюдава трайна тенденция за спад в търсенето и за вътрешни нужди, пише докладът. Според посочените данни през 2012 г. крайното потребление на електроенергия в страната е било 32.5 тераватчаса, което е с 2.3% по-малко в сравнение с 2011 г.

 

До 2020 година за производството на единица продукт у нас трябва да се ползва наполовина по-малко енергия. Реално от 2008 г. до 2012 г. страната ни от мерки за енергийна ефективност е спестявала по 5.2 тераватчаса годишно. Потенциалът е през 2016 г. икономиите на енергия да станат 7.3 тераватчаса, посочват от "За Земята".

 

От "За Земята" припомнят, че тази година Европейската комисия започна процедура срещу България за неспазване на тавани на емисиите серен, азотен окис и фини прахови частици