До два пъти ще поскъпне строителството, предупреждават от бранша

От 50% до 100% ще поскъпне строителството на сгради след влизането в сила на европейските правила за проектиране. Предупреждението отправиха от Съюза на строителните конструктори в България, съобщи БТА.

 

Европейските норми стават задължителни след 29 декември. Тогава изтича гратисният период, в който проектантите можеха да избират дали да работят по родните стандарти, или по европейските, задължителни след тази дата.

 

Общо 58 евро правила ще завишат изискванията за здравината на сградите и енергийната им ефективност. Строителството трябва да стане по-устойчиво на земетресения.

 

Други експерти от бранша обаче коментират, че въвеждането на европейските изисквания не би трябвало да оскъпи строителството и предупреждават, че еврокодовете се използват като повод за вдигане на цените от засегнатите от кризата строителни фирми. Според тях, ако има поскъпване, то би следвало да бъде не повече от 30%.

 

Строителните конструктори обаче отправиха още едно предупреждение – за очаквани фалити на голяма част от бетоновите центрове, които няма да покрият новите изисквания.