ОМОН ще патрулират в ромските квартали

Наличието на много чужденци у нас предизвиква различни реакции в обществото. Спорове предизвикаха гражданските патрули, организирани от националистите на Боян Расате. На свой ред, ромските квартали обявиха, че създават свои патрули - "Организация на малцинствата за отбрана от насилие", или ОМОН. 

 

Персин се прибирал от работа, когато го спряла група хора  в района на „Лъвов мост”. Те поискали личната му карта и се отнесли с него по груб начин.

 

За да не се повтаря това, в различни райони на столицата започват да патрулират друг вид патрули, казват от Центъра за развитие на ромите, в свое официално комюнике.

 

Гражданите от квартал Христо Ботев искат да направят патрули, които да ги защитат от насилие. Те твърдят, че кварталът е със смесено население. Тоест, евентуално и българи ще влязат в тези патрули.

 

Но никой не е съвсем сигурен какво би станало, ако патрулите на Расате се срещнат с патрулите на ромите. Ромските представители твърдят, че са разговаряли с представители на МВР и имат санкция за инициативата си. Но ако ни спре в София патрул на ОМОН, не е ясно и как ще протече една такава среща.