Местан предложи банковата тайна да не важи за тях и близките им

Вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента бе една от темите в Народното събрание днес. Депутатите обсъдиха предложението на лидера на ДПС Лютви Местан България да убеди Евросъюза, че има нужда банковата тайна за политиците да падне във всички страни-членки. Идеята е да се създаде общоевропейски регламент за доходите на политиците.

 

Премиерът Пламен Орешарски е натоварен със задачата да убеди Европейския съвет, че е необходим общ регламент за доходите на политиците. Конкретно - всяка банка в Европейския съюз да е длъжна да дава информация за сметките и парите на всеки един политик в ЕС.

 

„Практиката показва, че ние декларираме едно, а се оказва нещо съвършено друго”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. „Обикновено пропускаме да кажем какви са ни били сметките и търговските отношения преди влизането ни в политиката. Това отговаря на въпроса кой-кой е и кой го бута в политиката”.

 

Идеята на Местан не среща отпор от нито една от другите политически сили. Възможно е обаче такъв да има от страна на банките.

 

Според лидерът на ДПС правото на банкова тайна няма да се нарушава, защото разкриването й ще се налага само за политици, а не за граждани или търговци.

 

Засегнати все пак обаче няма да са само политиците. „Предлагаме регламентът да се отнася и за техните семейства”, посочи Лютви Местан.

 

Дали страната ни ще е пионер в една подобна общоевропейска регулация, зависи от убедителността на Пламен Орешарски и решението на още 26 страни-членки.

 

Повече по темата ще научите от видеото.