Преваляванията следобед ще отслабват и спират, максималните температури ще са около 17 градуса

В петък, въпреки че ще има валежи, ще остане сравнително топло. Преди обед ще бъде предимно облачно и ще вали в източната половина на страната. По-късно валежите ще отслабват и спират, а над югозападните и централните райони облаците ще се разкъсат и намалеят. Ще продължи да духа слаб до умерен южен вятър и температурите ще останат сравнително високи.

 

Минималните ще са между 6 и 11 градуса, а максималните от 10-11 в Северозападна България до 16-17 градуса в източните и югозападните райони.

 

В планините ще има променлива облачност, по-значителна и с валежи в централните и източните части на Стара планина и Родопите. Ще бъде все още сравнително топло с максимална температура на 1000 метра 10 градуса, а на 2000 около 2-3.

 

И докато у нас все още е топло за есента, в Западна Европа зимата вече настъпи. В южните части на Франция, както и в Германия паднаха първите за тази година снегове, като на места снежната покривка достигна 30 сантиметра. Причината е мощен циклон над Средиземноморието, заради който към западните райони на континента се пренася студен въздух от север. Температурите на запад са зимни -минималните са около и под нулата, а максималните трудно превишават 4-5 градуса. Доста студено е дори и на Пиринеите, като в Мадрид сутрин е под нула градуса. Утре само на Балканите и в Украйна ще е сравнително топло с температури до 17-18 градуса.

 

През следващите дни циклонът над Средиземноморието ще се премества на изток. В началото на следващата седмица вихърът ще  стигне до Балканите и със силни ветрове и валежи от дъжд и сняг ще сложи край на топлото за ноември време.

 

У нас в събота преди обед в низините и котловините ще има мъгли, а през деня облачността ще е променлива без валежи. В неделя ще бъде предимно облачно с превалявания в цялата страна, но все още сравнително топло. В понеделник със силни северозападни ветрове ще навлиза студен въздух. Валежите ще продължат, като привечер в северните и планинските райони дъждът ще премине в сняг. Във вторник ще бъде студено и ветровито. Слаби снеговалежи ще има в източните и планинските райони, а максималните температури ще са около нулата. В сряда вятърът ще отслабне и облаците ще се разкъсат, но ще остане много студено. Още за времето във вашия град – на Sinoptik.bg.