Според нето това е план за респектиране на протестиращите

„Съгласно закона режимът за провеждане на митинги и манифестации е уведомителен, а не разрешителен. В случая МВР узурпира улиците”, каза в „Здравей, България” Атанас Атанасов, общински съветник от ДСБ и бивш директор на НСС.

 

По думите му на хората, които живеят в района на протестите, са им искани лични карти, данните им са били записвани от полицията, а тези, на които адресната регистрация не е съвпадала, не са били допускани до домовете си. "Имаме оплаквания от хора, които не са били допуснати да се приберат", добави той.

 

„Има проблем, но не мисля че полицията е виновна”, отговори му Гергана Алексова, общински съветник от БСП. „София е окупирана отдавна и полицаите си играят на котка и мишка с тях”, добави още тя.

 

Попитана има ли представа защо периметърът за сигурност е разширен толкова много, тя отговори, че това е в компетенцията на МВР и ДАНС, които преценяват какъв е периметърът на сигурност.

 

„Зоните за сигурност са уредени законодателно, те са три, а периметърът е 20 метра”, отговори Атанасов. Според него това се прави, за да се сплашат хората. „Това се нарича план за респектиране на протестиращите”, добави той. 

 

„Мотивите на протестиращите са политически, а не хулигански”, каза още Атанасов. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.