Това стана ясно днес, след среща на премиера с върховния комисар на ООН за бежанците

Страната ни очаква финансова помощ от Европа през следващата седмица за справяне с имиграционната вълна. Това стана ясно днес, след среща на премиера Пламен Орешарски с върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

 

Междувременно след вчерашния смъртен случай в бежанския център във Военна рампа, от ГЕРБ поискаха оставката на шефа на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

 

Здравният министър увери, че в центъра вече денонощно ще има лекар. По думите на Таня Андреева на този етап няма опасност от разпространение на зарази от местата за настаняване на имигранти. Така и не стана ясно дали по време на посещението си у нас върховният комисар на ООН за бежанците е успял да се запознае с условията, при които живеят чакащите за статут у нас. Причината - след срещата му с Пламен Орешарски не беше разрешено задаването на въпроси. По тази причина не научихме и точния размер на сумата, която ще получи България като помощ от Европа.

 

На срещата присъстваше и комисар Кристалина Георгиева. Тя също даде положителна оценка на действията, които са предприети до този момент, както и за изграждането на системата за управление на бежанския поток, така и по видимите подобрения в материалната база на повечето бежански центрове.

 

„Знам, че и в България има прояви на ксенофобия. Мисля, че е много важно медиите и социалните служби да работят заедно и да обяснят на обществото, че бежанците са хора, които са преживели огромно страдание и имат право на солидарност. Виждал съм в някои европейски вестници заглавия, които правят връзка между бежанците и тероризма. Бежанците не са терористи. Те са първите жертви на терора”, казва върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.