Гратисният период, в който трябва да изберем стандарт, изтича на 29 декември

На 29 декември изтича гратисният период, в който проектантите можеха да избират дали да работят по европейските, или по българските строителни стандарти. Един от еврокодовете за проектиране засяга устойчивостта на сградите при земетресение. Това означава повече арматура в бетона.

 

"Разходът за материал - бетон и армировка, ще бъде от 50 до 100% повече. Ако проектираме един жилищен блок и този блок има апартаменти от 50-60 кв. метра, които струват по 100 хил. лева, би трябвало след Нова година, когато въведем европейските кодове, те да струват от 130 до 150 хиляди лева", смята проф. д-р инж. Тодор Бараков.

 

Брокерите на недвижими имоти са малко по-позитивни, що се отнася до евентуално поскъпване на имотите.

 

"Трябва да знаем, че рано или късно тези евростандарти ще влязат в сила, така че трябва да се подготвяме за евентуално бъдещо повишение, но не смятам, че това ще бъде чак толкова рязко и бързо от следващата година", добави маркетинговият директор на брокерска компания Калоян Богданов.

 

"Старите кадри не са готови, ако почнем от Нова година да работим по еврокода, конструкторската гилдия ще прилича на ослепените Самуилови войни, като на сто има един с едно око", категоричен е доц. д-р инж. Йонко Пенев.

 

Именно затова от Сдружението на строителните конструктори предлагат гратисният период, в който да важат и европейските и българските строителни стандарти да се удължи.