Преподаватели се оплакаха на Плевнелиев от засиленото полицейско присъстви

Държавният глава Росен Плевнелиев ще изиска анализ на Държавната агенция „Национална сигурност“ за действията на службата по отношение на протестиращите, съобщиха от прессекретариата на президентството. Искането е във връзка със сигнали за прояви на репресия спрямо протестиращи студенти в нощта на 12 ноември и в следващите дни, се посочва в съобщението.

 

За решението на Плевнелиев се разбра след негова среща с университетски преподаватели, които го запознаха Декларация-обръщение, подписана от 114 представители на академичната общност. Преподавателите се обявиха против „груби и документирани нарушения на човешките права“ срещу студенти и срещу тревожното и непропорционално високото според тях присъствие на полиция и жандармерия в централните райони на столицата. Те призоваха да бъдат преустановени прояви на насилие срещу протестиращи студенти, както и да бъде възстановен свободният достъп на гражданите до научните, образователните и религиозните институции в центъра на столицата.

 

В призива си, адресиран до държавния глава, преподавателите заклеймяват употребата на „брутална полицейска сила“ на 12 ноември и нарушаването на академичната автономия на СУ „Свети Климент Охридски“ и на Националната художествена академия. Според тях безпрецедентна концентрация на тежковъоръжени полицейски части и жандармерия „явно цели да окаже психологическо въздействие върху гражданите, които критикуват управлението, да постигне ефект на сплашване и да препятства свободното формиране на воля за упражняване на конституционните им права”.

 

Президентът Росен Плевнелиев изрази пред представителите на академичната общност благодарност за активната им гражданска позиция. „Тази българска „иновация“ – на протестиращи граждани да се противопоставят „контра“-граждани, е срамна за страната ни и съм силно притеснен от такова противопоставяне“, каза държавният глава, цитиран от „Фокус”. Президентът коментира, че изкуствено насажданите конфликти отклоняват вниманието от същинските проблеми на обществото. Плевнелиев разкритикува остро събирането на лични данни от граждани и изрази опасения от сценарий за отслабване на демокрацията в България.