Около 50 лева ще струва проверката за начина на поставяне на уредбите

В рамките на следващите три месеца всички собственици на автомобили, които се движат на метан и газ, трябва да минат през КАТ и да сменят регистрационния си талон, където да се отрази, че автомобилът се движи на два вида гориво. В противен случай ги чакат санкции в размер на няколко хиляди лева.

 

Става въпрос за нормативно изискване, което казва, че ако караме кола, която има монтирана допълнително газова уредба, независимо на пропан-бутан или метан, то това трябва да бъде отразено в талона. По неофициални данни - става въпрос за около 1 млн. автомобила, защото администрацията няма пълни данни за колите с газова уредба.

 

И нещо още по-важно - наредба, изготвена по европейски изисквания, влиза в сила от 1 март. Важното е, че тя регламентира, че поставянето на газова уредба е конструктивно изменение. А според Закона за движение по пътищата за всяко конструктивно изменение, което не е направено по установения ред, собственикът на колата ще бъде наказан с глоба от 2 000 до 7 000 лева.

 

Сега глобата не се налага, защото има гратисен период. Но от първи март вече трябва да има пунктове, които да проверяват начина на поставяне на уредбата - не става въпрос за годишните технически прегледи, а за еднократна проверка, която се очаква да струва около 50 лева.