Българите успяват да съберат близо 2 милиона лева след Освобождението за да изградят символичния храм

Днес честваме деня на св. Александър Невски – патрон на най-големия православен храм, не само в България, но и на балканите.

 

Близо 2 милиона лева успяват да съберат българите след Освобождението, за да построят храм, който да превърнат в символ на България.

 

„Много, които не са имали пари да дадат, са участвали със своя труд. Шопите са носили камъни с волски впрягове. Било е една истински върволица”, споделя Епископ Тихон.

 

Ентусиазирани, защото вече били свободни, българите строяли без умора. Дарявали и малкото, което имат. В свободна България те най-накрая можели да имат величествен храм, а не семпла църква наполовина вкопана в земята. "Св. Александър Невски" е най-големият храм на Балканите. Събира 5000 души. По строежа и украсата му работят архитекти, каменоделци и художници от цял свят. Използват пъстроцветни мрамори, оникс, алабастър и венецианска мозайка. Централният полилей на храма тежи над 2 тона. Броят на камбаните е 12, а най-голямата от тях тежи 12 тона. Донесени са я специално от Москва. За позлатата на кубетата пък е използвано над 8 кг немско злато.

 

Криптата на храма е била построена, за да бъде използвана като гробница. През 1964 година обаче тя е превърната в музей, в който и до днес се съхраняват едни от най-изящните произведения на българското църковно изкуство.

 

Храмът е завършен напълно през 1912 г. Оттогава той е безмълвен свидетел на някои от най-значимите събития в българската история. Бомбардировките по време на Втората световна война, смъртта на цар Борис III, годините на социализма, когато не е било желателно да се посещава. Днес храмът е заобиколен от полицейски патрули, а голяма част от територията около него е отцепена. Между полицейските патрули, величеството на храма и символиката на този ден, върнахме отново Негово  преосвещенство към ентусиазма на българите строили храма.

 

„Ние сме станали доста съмнителни към всеки един, който търси да направи нещо истински патриотично. Подозираме у тези хора някакви лични интереси. Към българският народ отправям този апел: Пазете достойнството си преди и над всичко”, казва Епископ Тихон.

 

Репортер: Ева Костова