Бежанците не са заплаха за България, а насаждането на омраза и расизъм към тях

„Може да се стигне до гражданска война, ако не се парират ефектите на ксенофобията. Ако конфликтите по улиците не бъдат прекратени и не се въведе ред и не се изкорени изкуствено насадената ксенофобия и расизъм може да се стигне до ситуация, подобна на тази в Сирия. Там подобен мирен протест се разрасна във война”, каза арабистката Оля Ал Ахмед в „На светло” с Люба Кулезич.

 

„Създаването на нова националистическа партия няма общо с имигрантската вълна. Гражданските отряди, обаче, са абсолютно нужни, защото българската държава е абдикирала, а хората са ѝ последна грижа. В село Пъстрогор хората се страхуват, всеки ден ги обират имигранти”, каза лидерът на „Националистическа партия на България” Симеон Костадинов

 

„Навън се води война, докато държавата не вземе мерки, ние ще се организираме и ще се пазим”, казва той. На друго мнение обаче е арабистката. Тя смята, че тази информация е невярна и цели предизвикването на расисткото отношение към бежанците.

 

„Бежанската вълна би могла да представлява заплаха, ако не се управлява по правилен начин. Самите бежанци не са заплаха, те не са терористи. Те бягат от терора. Но дали с тях не влизат радикали, това е работа на правителството и на ДАНС”, категорична е Ал Ахмед.

 

„Не е лошо човек да е националист, защото те милеят за своята нация. Ситуацията в момента обаче се превръща в расизъм, шовинизъм и ксенофобия. Трябва да се прави разлика между тези понятия. Между плачещите и боледуващи майки с деца няма радикални елементи”, допълва тя.

 

„Това правителство не е готово да гарантира националната сигурност на България. Когато проблемът не може да се управлява, в обществото се появяват ксенофобски настроения. Бежанците от Сирия са едва половината от имигрантите – останалите са от Алжир, Конго и Кот д’Ивоар – те не са бежанци и трябва да се прави тази разлика. От сирийците пък – 2/3 са етнически кюрди”, пък смята Красимир Каракачанов.

 

Целият разговор по темата гледайте във видеото.