Епископ Игнатий смята, че митрополит Кирил е бил убит

Продължава напрежението около избора на варненски митрополитСветият синод ще заседава днес по жалбите на варненски миряни, които се обявиха срещу избора на игумена на Бачковския манастир епископ Борис за претендент за митрополитския престол във Варна.

 

Висшите духовници трябва да решат дали ще касират избора от преди седмица. Ако това се случи, епархийските избиратели във Варна отново трябва да посочат двама претенденти. В случай, че изборите бъдат признати за редовни и канонични, в неделя синода трябва да избере кой ще оглави Варненската и Великопреславска митрополия - епископ Борис или епископ Игнатий, който въпреки предварителното си намерение не се оттегли от битката за високия пост.

 

Докато Светия синод заседава, миряни се събират пред сградата в очакване висшите духовници да касират избора на двамата претенденти. Подписка срещу епископ Борис за няколко дни събра над 2000 подписа.

 

Епископ Игнатий отправи обвинения, или по-скоро съмнения, че митрополит Кирил е бил убит. „Трудно е да се каже кой би искал смъртта му. Има такова становище, отново Светльо Ангелов го публикува, че това са хора, които дърпат конците на политиците и прокурорите в България, каза той. И други свещеници вече обявиха, че имат съмнения за подобно убийство.

 

Отец Василий Шаган пък заяви, че ръцете на Светия синод са вързани и е поставена преграда пред Светия дух в избора на митрополит.

 

„Като се разгледа постъпилата документация ще стане ясно, дали има причина да бъдат касирани изборите за Варненски и Великопреславски митрополит”, коментира патриарх Неофит.  

 

Всичко по темата гледайте във видеото.