Живеещите и работещите в района на улиците „Пиротска” и „Цар Симеон” се страхуват от тях

След като контролът на българо-турската граница край Елхово беше засилен, през последната седмица групите от нелегални имигранти се ориентираха към Резово.


Само за последното денонощие граничните полицаи са заловили над 40 чужди граждани, преминали на наша територия през тесните участъци на река Резовска.


Местни рибари разказват, че каналджии от отсрещния бряг им предлагали пари, за да се включат в трафика на бежанци. След като стигнат до България, нелегалните имигранти се опитват да получат статут на бежанци у нас.


Докато чакат документите си, голяма част от тях живеят буквално по улиците. Такава е ситуацията и в София. Кои са хората, които са се заселили в центъра на столицата, от кои държави са и за какво са тук, провери Надя Ганчева.


Повечето от имигрантите са от Алжир, Афганистан, Ирак, Мали и други държави. Това са стотици мъже и жени, които бягат от лишенията в техните страни. У нас обаче те се оказват абсолютно анонимни, защото повечето от тях лъжат българските власти, че са бежанци от Сирия, за да могат да получат статут. Всъщност те изцяло измислят историята си на живот.


Много от тях си измислят имена, измислят си истории за живота им, с които се надяват да получат статут. Като това момче - казва, че иска да го наричаме Абуджаджа и настоява да кажем, че е бежанец от Сирия. Истината е, че е от Алжир и никой не знае нищо за него. Той няма работа, няма пари, не знае български. Живее по улиците.


Повечето от тези хора всъщност бягат от мизерния живот, който са водили – като Алмар от Палестина.


Дойдох с малко пари, откраднаха ми парите едни араби и сега не знам какво да правя. Дойдох в България, защото мислех, че е по-добре отколкото при нас, но се изненадах като видях, че не е”, разказва Алмар.


Освен бежанците обаче и българите се страхуват. Те не могат да общуват с нелегалните имигранти. Освен това почти всеки ден стават свидетели на сбивания и кражби, а в същото време не усещат закрила от полиция и държава.


Живеещите и работещите в района на улиците „Пиротска” и „Цар Симеон” казват, че не разбират езика на имигрантите, не разбират обичаите им и се страхуват от тях.  


Така решението на проблемите се оказва в ръцете на двете враждуващи групи. И имигранти и българи измислят начини да се справят сами в тази действителност.


На фона на всички тези проблеми и на цялото това напрежение в центъра на София, от полицията вече цял месец отказват на екипа ни информация за това дали са се увеличили престъпленията в района. Отказват и да заснемем репортаж за дежурствата на полицейските патруили в района. Отказват да дадат информация и как проверят кой от имигрантите как се казва и от къде е, след като самите чужденци казват, че са излъгали властите.


Как те се справят ще ви разкажем в неделя в Новините на Нова.