Очаква се Иран да си върне около 7 млрд. долара заради падане на част от санкциите

Иран и шестте световни сили най-после се договориха за ядрената програма на Техеран. След срещи, които продължиха до късно през нощта, беше подписано 6-месечно споразумение.


И двете страни правят отстъпки от първоначалните си позиции, а отзивите след договорката са разнопосочни. Израел веднага определи сделката като "лоша" и "опасна".


Иран и шесторката подписаха временно споразумение, което някои от участниците в преговорите нарекоха "историческо". Иран се съгласи до ограничи някои аспекти от спорната си ядрена програма. Държавите от групата 5+1 Съединените щати, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, поеха ангажимента да отменят някои от финансовите санкции срещу Ислямската република.


Споразумението е първия подобен документ от 2006-та, когато ООН започна да налага санкции на Иран за отказа им да се придържат към Договора за неразпространение на ядрени оръжия.


Веднага след подписването на документа обаче стана ясно, че Иран и шесторката четат по различен начин написаното в него. По основният спор остава - позволено ли е на Иран да продължи да обогатява уран. Върховният лидер на Иран Али Хаменей и президента Хасан Рохани заявиха, приветстваха споразуменето, защото дава на Техеран правото да обогатява уран.


По предварителните оценки Иран ще си върне около 7 милиарда долара заради падането на част от санкциите. В отговор Техеран ще достъп до съораженията във Фордо и Натанз на международните инспектори и ще спре да обогатява уран до нивата, на които може да бъде използван за направата на оръжие.