Под 10% от гражданите у нас застраховат недвижимото си имущество

Да се въведе задължителна застраховка срещу бедствия. Идеята отново е на дневен ред и идва от средите на управляващите.

 

У нас традиционно разчитаме на принципа „След дъжд качулка”. И когато най-лошото се случи, чакаме държавата да ни помогне. Доброволното застраховане срещу природни стихии не работи. В България застраховка „Пожар и природни бедствия” имат под 10 на сто от собствениците на сгради. Подобна е ситуацията и в съседна Гърция. Сред държавите без задължителна застраховка „Бедствия” най-съвестни са в Холандия и Люксембург.

 

През миналата година у нас само от земетресения са нанесени щети в размер на почти 60 милиона лева. Последният анализ на Европейската комисия поставя страната ни сред проблемите държави. Тоест опасността от природни бедствия тук е сравнително висока, а готовността на хората да вземат предварителни мерки е слаба. Именно тези данни поставят за пореден път въпроса, дали не трябва застраховката за бедствия да бъде задължителна?

 

Задължителното застраховане работи успешно в редица европейски страни. Създава се фонд, който покрива щетите от природни бедствия. У нас идеята е все още в зародиш, въпреки че се спряга от години.

 

„Вечното съмнение в нашата страна е как и къде отиват ресурсите. Разбира се, вероятно държавата е давала поводи за тези съмнения”, смята депутатът Димчо Михалевски.

 

Преди подобна застраховка да стане задължителна, законодателите трябва да направят редица анализи. Предстои да се оцени рискът от свлачища и наводнения. Засега е разработена единствено актуалната сеизмична карта.

 

„Сто процента осигуреност от силно земетресение няма. Не само у нас, а навсякъде. Природата в един момент ще ни изненада”, казва Димчо Солаков от Българската академия на науките.

 

Така се случва с Иван от смолянското село Тънка бара. Преди 9 месеца свлачище напуква дома му. Той е евакуиран в старо училище, където живее при нечовешки условия. 40-годишната къща е незаконна. Застраховка няма.

 

„Ако имаше застраховка, нямаше да сме на улицата. Като е застрахован самият дом, после имаме право на разни обезщетения”, коментира той.

 

Задължителната застраховка има доста критици. Дори и застрахователите не са единодушни по този въпрос. Според тези, които подкрепят идеята, цената трябва да е достъпна за всяко домакинство.

 

„Аз си представям нещо от рода на 20 лева годишно за средно голям апартамент. Това е малка вноска, която трябва да се направи с грижата на добрия стопанин”, споделя директорът на застрахователна компания Стоян Проданов.

 

Преди тези намерения да се облекат в закон, предстои обществено обсъждане. За съжаление, последните проучвания за опасността от наводнения и свлачища в България са отпреди повече от 20 години. Имаме обаче подробна сеизмологична карта. Почти за цялата територия на България максималният очакван магнитуд на земетресенията е над 5 по скалата на Рихтер. Колкото и условни да са тези параметри, те ни подсказват, че трябва да свикнем да мислим в аванс.