Разпространява се информация, че сметките на всички бежанци се покриват от държавата

Вчера ви разказахме за кои са нелегалните имигранти в центъра на София. Показахме ви и тези, които при влизането си в България са излъгали, че са бежанци от Сирия, а всъщност са нелегални имигранти от страни като Алжир, Афганистан и Ирак.

 

Оказва се, че причината да тръгнат към страната ни е информация, която се разпространява в арабския свят. А именно, че в Западна Европа всички бежанци получават къщи, плащат им сметките и им дават коли.

 

Младият мъж, който е излъгал българските власти, че е сирийски бежанец и че се казва Абуджаджа, всъщност е избягало от Алжир в преследване на рекламата за безплатна къща. Обещаха ми къща, пари и кола тук, но не стана, а в момента се молим за храна”, казва той.

 

Алжирецът е само един от стотиците нелегалните имигранти, които гонят тази мечта – Европа, с безплатните къщи, коли и платени сметки.

 

„В Германия и Швеция ти дават къща, плащат ти сметките, дават ти доста добри пари и те могат да преживеят, но при доказани бежанци. Тук тези хора не са бежанци, които бягат от сирийската армия, казва Нидал Алгафари.

 

След като мечтата им рухва, нелегалните имигранти се оказват на улицата в България – без пари и без къща. „Те не фигурират в никакви бази данни, те са анонимни дори като правят престъпления. Ние самия проблем няма как да го решим, но ще уведомяваме полицията какво става, защото те явно са заети с някакви по-важни неща”, заяви Димитър Запрянов от гражданския патрул.

 

Така властта минава в ръцете на гражданите. Неофициални патрули обикалят улиците, за да вдъхват респект. А сирийската общност у нас е готова да се включи в патрулите.

 

Липсва ясна и твърда ръка на държавата, тези момчета, които са на гроздове, са хора, които не би трябвало да са там. Държавата не можеше да ги разпознае, сетиха се трудно, че трябва да има някой, който да ги разпознава”, допълва Алгафари.

 

Единствените, които отказаха да говорят пред камерата на Нова телевизия за проблемите с бежанците в центъра на София се оказаха представителите на МВР.

 

Хората, които искат да подадат сигнал до МВР, свързан с бежанците, могат да го направят на специалните телефонни номера – (02) 982 38 04 и (02) 982 28 54. На тези телефони всеки може да се свърже със специално сформирания в МВР щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала след увеличения имигрантски поток.