По думите на Кольо Парамов общата икономическа ситуация в страната е много тежка

„Страшното е, че хората не искат да взимат кредити”, каза в „Здравей, България” икономистът проф. Гарабед Минасян. Според него това има по-дългосрочни последствия отколкото задлъжняването, което има и добри и лоши страни. 

 

Проблемните кредити намаляват. Ситуацията се подобрява”, каза икономистът Красен Станчев. По думите му 70% от клиентите на банките са спестители, като техните спестявания се увеличават дори и тази година. „Това не е от страх – хората са разумни. Те заделят пари за черни дни и са по-внимателни”, каза той и добави, че това не е лошо. 

 

Икономистът Кольо Парамов пък каза, че процентът на необслужените кредити е около 24. „Това означава, че всеки четвърти много трудно обслужва кредита си”, аргументира се той и добави, че общата икономическа ситуация в страната е много тежка. „До март бюджетът ще бъде в много обтегнато състояние – до невъзможност да се обслужват временно държавните плащания. Това означава, че още през януари правителството ще изтегли дефицита, който е плануван за догодина, за да може да обвърже разликата от 1,5 милиарда липсващи пари”, заяви той. 

 

Според него големият проблем е работата на валутния борд. „Трябва да преразгледаме работата и функционирането на валутния борд. Той пречи на общоикономическото развитие на България”, коментира Парамов.

 

 

Красен Станчев му отговори, че това, че българинът е беден не означава, че банките трябва да печатат пари. Според него проблемът идва от това, че управляващите са поели ангажимент да разпределят торта, която още не е произведена. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.