Ако пътят не стане с повече ленти, ще продължава да взима жертви

Двулентовият път Русе - Бяла е натоварен като магистрала, категорични са от Агенция „Пътна инфраструктура” и допълват - ако пътят не стане с повече ленти, ще продължава да взима жертви. 

 

Русе и Велико Търново търсят пари от фондове и министерства за решаването на проблема.

 

Данните показват, че този път е по-натоварен и от магистрала „Хемус”. За едно денонощие оттук преминават по 9000 превозни средства, като 1/3 от тях са тежкотоварни камиони. 

 

Идеята да бъде изграден скоростен път Русе – Свиленград не проработи, затова днес губернаторите на Русе и Велико Търново решиха да търсят помощ от държавата. 

 

„За последните три дни са станали две произшествия без да има още снеговалеж. При започване на снеговалеж това е почти ежедневие”, каза инж. Георги Рачев, областен управител на Велико Търново. 

 

Ще се търсят пари за обезопасяване на пътя, реконструкция на проблемните участъци и стартиране на планирането и проектирането на четирилентов път.

 

„Търсим възможности и по регионално развитие и по трансгранично сътрудничество. Всички възможности, които биха донесли допълнително финансови средства и биха ускорили започването на проектирането на четирилентовия участък ще бъдат използвани”, подчерта Венцислав Калчев, областен управител на Русе. 

 

Репортер: Олга Василева