Истинските организатори на протестите остават в сянка според премиера

Премиерът обвини участниците в антиправителствените протести, че нямат други искания освен това за оставката му. В интервю за френския в-к „Монд” Пламен Орешарски отбелязва още, че е потърсил диалог с тях, но е получил отказ.

 

„Тази година преминава под знака на протестите. Започна с протестите срещу предишната власт през февруари, които бяха по-многобройни. Сегашните протестиращи са подкрепяни от десните партии и не знаят какво друго да поискат, освен оставката ми”, казва министър-председателят и посочва, че истинските организатори на протеста искат да останат в сянка.

 

В същото време според Орешарски управляващите се опитват да вземат мерки за съживяване на икономиката - основният проблем на страната. Премиерът коментира, че нови избори не са решение на проблема с парламентарната подкрепа за изпълнителната власт и отбелязва, че много правителства работят без мнозинство.

 

Нови избори няма да променят нищо. Ако искаме да имаме правителство със силно мнозинство, рискуваме да стигнем до ситуация на "избори до дупка". Не мисля, че това е решение”.

 

Пред „Монд” Пламен Орешарски отново посочва, че решението за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е било политическо и че е било поправено с неговото оттегляне.

 

Премиерът изтъква, че корупцията в политиката е проблем в българското общество от 90-те години: „Някои политици осъждат корупцията, когато са в опозиция, но не променят нищо, когато дойдат на власт. Тези взаимни обвинения много вредят на страната”.

 

Според Орешарски най-важно в борбата с явлението е да се засили законът и неговото прилагане. Министър-председателят отбелязва, че управляващите ще подобрят условията на работа за съдиите. По думите му България слуша внимателно критиките на Европейската комисия към нашето правосъдие.