Спазването на правилата за движение помага инцидентите да намалеят

Лошото време и мокрите пътища са предпоставката за тежки инциденти. Всяка година щетите от катастрофи възлизат на над 1 млрд. лева. Според експерти по пътна безопасност трагедиите могат да бъдат намалени, ако всеки шофьор спазва стриктно правилата и знае повече за възможностите на автомобила си.

 

Един миг невнимание и несъобразената скорост  на мокър или заледен път ще ни струват липсата на контрол и евентуалните тежки последици.

 

530 души са загинали, а близо 8 000 са били ранени само от началото на годината. Над 1 млрд. лева са годишните разходи, свързани с медицински услуги, обезщетения и застраховки. Оказва се, че над 70% от катастрофите у нас са резултат от човешка грешка. Сред останалите причини са лошата инфраструктура, остарелият автопарк.

 

Важни са и фаровете. Особено нощем на неосветен път. Според експертите те позволяват едва 35 метра видимост. Времето за реакция и спиране е изключително малко. За 35 метра може да се спре със скорост до 60 км/ч. Шофирайки над тази скорост рискуваме да сгазим или ударим всеки пред нас.

 

И не на последно място - важно е как държим волана. Специалистите дават пример с пилотите от Формула 1, които шофират и с двете ръце на волана, защото автомобилите са проектирани да се шофира именно по този начин.

 

Повече по темата ще научите от видеото.