Какво щеше да е зимата през греяното вино, правенето на ангели в снега и войните със снежни топки?

С падането на първия сняг в пространството изплуваха възторжени възгласи и... не толкова възторжени. Вторите дори сякаш се оказаха повече. По тази причина, къде на шега, къде съвсем сериозно решихме да подходим към въпроса и да селектираме шестте причини защо е хубаво да е зима. И преди да възразите, замислете се, че винаги е по-лесно да кажем, че нещо е гадно, вместо да намерим причини да го харесаме.

 

1.    Оставяш следи


Зимата е единственият сезон, който ти позволява със сигурност да оставиш своите следи. Било то рано сутрин или късно вечер, преминавайки през пухкавия и непознал стъпките сняг, или пък създавайки всякакви иновативни форми на снежни същества – от снежни човеци до подобия на робокопи.

 

2.    Изважда твореца в теб

 

Вече стана въпрос за създаването на снежни фигури сам или с приятели. Истината обаче е, че творчеството се простира много по-надалеч – правенето на греяно вино (не ми казвайте, че не сте влизали в задочен спор кои са точните съставки за перфектната гореща напитка), саморъчното изготвяне на украси, картички и опаковки, коледните сладки… Дори това да избереш точния подарък или да подбереш жеста, който ще направи щастлив специалния за теб човек – това си е жива проба творчество. И това съвсем не е всичко – рисуването по запотените стъкла на прозорците и правенето на ангели в снега не са за пропускане. 

 

3.    Повод да ходиш по-често на гости или да приемаш такива

 

Няма да си кривим душата, освен снежно и прекрасно, през зимата може да е студено и мрачно. И за да оцелеем, имаме нужда да се събираме по-често с приятели, да се веселим, да дивеем и да хапваме и пийваме на корем. Това може да се случва както вкъщи – предпочитано място заради домашния уют, а и заради възможността да се проснеш и заспиш на сигурно, така и в някое заведение. Изборът е ваш.

 

4.    Празнична наситеност

 

В допълнение към горенаписаното няма как да не подчертаем, че зимните месеци изобилстват на празници. А по празниците, знаете как е…

 

5.    Време за активни културни похождения

 

Ако докато е хубаво времето, често се оправдаваме, че няма как да се затворим в някоя театрална зала, опера, кино, музей и т.н., през зимните месеци може да наваксаме с всички културни събития, за които сме си казвали „по-нататък”. Изборът е богат, така че оправдания като „няма нищо хубаво и интересно” – не важат. Освен това – на всички тези  места е топло и хубаво, по един особен начин.

 

6.    Спорт, спорт и пак спорт 

 

Тази част от годината предлага интересни спортни активности – ски, сноуборд, пързаляне с кънки на лед, пускане с шейна, хокей на лед, риболов на лед, война със снежни топки… Приятните часове в открит топъл минерален басейн, докато тихо се сипят снежинките, също се брои! СПА-то също, особено ако го комбинирате с приятна компания. Разбира се, това не е изчерпателен списък. Винаги може да се спрете на нещо друго или да си измислите такова. Не забравяйте, че студът не означава, че не трябва да се грижим за тялото и за духа си.

 

И за финал - прекрасно е докато природата да спи, ти да си буден и да я наблюдаваш как сънува.    

 

Автор: Миалена Халваджийска