Действията на униформените на 12 ноември са били с цел да се избегне нараняването на хора

Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев е освободен от длъжност по негово желание. Той е подал молба за напускане по лични причини. 

 

В същото време ръководството на МВР беше изслушано от комисията по вътрешна сигурност във връзка с протестите на 12 ноември, когато се стигна до ескалация на напрежението между протестиращи и полиция. Според вътрешният министър Цветлин Йовчев, тогава полицията не е превишила правомощията си.

 

Ден преди големият протест на 12 ноември в Столичната дирекция на вътрешните работи постъпила информация, че се очаква парламентът да бъде блокиран от хора. Цветлин Йовчев беше категоричен, че действията на полицията на 12 ноември са били с цел да се предотврати нараняването на хора.

 

Подчертано беше, че на 12 ноември е имало агресивни действия от страна на протестиращи към полицията и че те са били замеряни с камъни, павета и твърди предмети. Ден след сблъсъците са задържани 23-ма души, образувани са 4 досъдебни производства - три за хулиганство и едно за увреждане на собственост. Има наложени и парични глоби. 

 

Маски пък били слагани от полицаите, когато носели шлемове, обясни Йовчев. 

 

По думите му се проверяват и служители на реда, срещу които имат сигнали за превишаване на правомощията.