Целта е да се привлече вниманието на обществото и институциите към децата с проблеми

В последните дни социалните мрежи бяха взривени от новината, че дете с тежко физическо увреждане дава органите си за продан. Впоследствие се оказа, че става въпрос за рекламна кампания, чиято цел е да привлече вниманието на обществото и институциите към децата с този проблем. 

 

В страни от коментарите по темата обаче остана един факт - че детето е едно от малкото, осиновено от българско семейство, въпреки здравословните му проблеми и предрешена съдба. Повечето деца със заболявания успяват да намерят дом само в чужбина. У нас не ги искат.

 

Алекс страда от мускулна дистрофия. Сложно име, с просто обяснение – детето не може да прави нищо. С малки изключения.

 

И още нещо - Алекс никога няма да остарее. Средната продължителност на живот на хората с това увреждане у нас е 25 години. Затова в повечето случаи родителите ги изоставят. Това е и случаят на Алекс. А търсещите дете у нас рядко пожелават болно отроче. Любен Добрев и съпругата му са изключение. Осиновяват Алекс, макар че са съвсем наясно със заболяването му.

 

Родителите приемат диагнозата, но не й грижата, която държавата полага за Алекс. Казват, че на фона на големите разходи, от институциите получават стотинки.

 

Затова семейството и асоциацията, в която членуват, предприемат неочакван ход. Публикуват обява, че продават органите на детето. Обещават да ги дадат на собственика след смъртта на Алекс. Действието предизвиква вълна от интерес, но и неодобрение заради избрания подход.

 

Очакват отговор от отговорните министерства. Искат държавата да заплати за необходимите им скъпоструващи консумативи и лекарства. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.