По този начин ще се сведе до минимум купуването на гласове, смята Минчо Спасов

„Започваме подписка за свикване на референдум, който да реши дали да се въведе задължителното гласуване. При сегашната политическа ситуация не може да се очаква, че партиите в парламента ще инициират промяна в закона. Така биха отрязали клона, върху който стоят. Тези партии са майстори в купуването на гласове, което е основният проблем, за който говорят и протестиращите, и политолозите”, заяви в студиото на „Здравей, България” представителят на Националния съвет на НДСВ Минчо Спасов.

 

При въвеждането на задължително гласуване от всички пълнолетни граждани на България се свежда до минимум ефектът от купуването на гласове. Така не е ясно кои партии биха оцелели в политическия живот.

 

„Задължителното гласуване има три страни: правна, политическа и морално-етична. Последната най-много вълнува обикновените хора. Народните представители представляват целия народ, не само своите избиратели”, каза Спасов.

 

Политологът Румяна Коларова от своя страна също е сигурна, че избори предстоят. „Самата ситуация, този дебат, представлява малки и реалистични стъпки към промяната. Българските граждани се захласват с реформи, свързани с изборния закон. Шест месеца вече парламентът залъгва гражданите, че ще има промяна”, категорична бе тя.

 

„Първото фундаментално правило на гражданите е да гласуват или да не гласуват за партиите. Но да стане задължително е много екзотично предложение, с което НДСВ обогати българската изборна практика. Вероятността в момента да се въведе такава промяна в момента е нулева. А и смятам, че от НДСВ не бива да говорят по тази тема”, допълни експертът.

 

Целия разговор за въвеждането на задължително гласуване може да гледате във видеото.