Хиляди са разделени и от двамата си родители, други са принудени да работят на черно

Над един милион са децата бежанци от Сирия. В 75 на сто от случаите става въпрос за деца до 12 години. Това сочат данни от проучване на Агенцията на ООН за бежанците. 


Докладът посочва две тревожни тенденции. От една страна, децата бежанци често живеят в разбити семейства. Хиляди са разделени и от двамата си родители. Други пък често са принудени да работят на черно, за да осигуряват основния доход на семействата си. 


Каква е ситуацията у нас?


По последни данни на Агенцията за бежанците до края на октомври у нас близо 3000 са регистрираните молби за закрила от сирийски граждани. В почти половината от тях става дума за деца. В бежанския лагер в столичния квартал „Враждебна” също почти 50 на сто от бежанците са до 18 години.


По думите на полк. Иван Пенков - комендант на бежанския център във „Враждебна”, децата имат необходимите време и желание да се учат, но в същото време им липсва Сирия. „Това е може би най-тежкото, аз се съмнявам дори, че ще преодолеят къде да са”, допълва той.


Проблеми в бежанските лагери има и у нас. Според доклада на ООН обаче те са най-сериозни в държавите, където бежанската вълна е най-силна – Ливан, Турция и Йордания


Кои са основните проблеми може да разберете от видеото.