БСП и ДПС ще сближават позициите си по бюджетния кодекс и партийните субсидии

Управляващите са на семинар – целият кабинет, начело с премиера Пламен Орешарски и депутатите на БСП и ДПС, в момента се намират в курорта Боровец. Според информацията до момента, те ще обсъждат Бюджет 2014 и ключови реформи.

 

Мерките за справяне с бежанската криза ще са една от темите на семинара. Ще се обсъдят и евентуални промени в Бюджет 2014 – какви са те все още не е ясно, но една от тях може да е свързана с намаляването на партийните субсидии.

 

Една от целите на събирането в Боровец е и сближаване на позициите на БСП и ДПС, по които двете партии имат разминавания. Част от различията са свързани с проекта за изборен кодекс, според който трябва да се проведат евроизборите догодина. Друга тема, по която има разминаване, са партийните субсидии. Няма да се обсъжда евентуален ремонт на кабинета.

 

Промени по отношение на финансирането на партиите ще има, но според заместник-председателят на парламента Мая Манолова не трябва да очакваме драстично намаление на субсидиите. По думите й няма да има и разделение на парламентарно и непарламентарно представени партии.

 

Според председателя на Народното събрание Михаил Миков сближаването на позициите, за което има основа, ще става с дискусия. "Освен между двете партии трябва да се потърси едно взаимодействие между изпълнителната власт и народните представители, които подкрепят правителството", добави Миков.

 

Властта обсъжда прите за партии, Изборния кодекс и бежанцитеВ речта си пред участниците във форума министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че не е очаквал толкова драматична смяна на правителството и толкова тежко начало на мандата на своя кабинет. 

 

Повече за форума на управляващите ще научите от видеата.