През декември депутатите ще гласуват промени в Закона за здравето

БСП ще се опита да върне пушенето на закрито до Нова година. Очаква се следващия месец депутатите да гласуват промени в Закона за здравето, които предвиждат цигареното вето в заведенията да отпадне. Идеята е в кафенета и ресторанти да има зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведения до 70 квадратни метра - сами да решат дали да се пуши.

 

За комфорта на пушачите през зимата всяко заведение инвестира между 5 и 50 хил. лева. Отделни постройки, тенти и отоплителни уреди са само някои от вариантите, с които собствениците на кафенета и ресторанти се опитват да привлекат пушачите. Ресторантьорите са притеснени, че ако забраната за пушене на закрито остане, ще се повторят загубите от миналата зима.

 

Води до намаляване на персонала и до намаляване на клиенти – и до загуби, защото много от хората предпочитат да пушат и да излизат навън. Заведенията трябва да инвестират в отделни салони, зали за пушачи при предишния режим, а сега с тоталната забрана – в отоплителни тела извън заведенията”, обясни Асен Занев, управител на заведение.

 

Затова от БСП вече се опитват да прокарат сред депутатите промени, с които цигареният дим в заведенията да се върне.

 

Особено актуален е въпросът сега, защото има минусови температури. От ежедневието аз виждам, че няма заведение, което да спазва закона. А един закон, който не се спазва, не обслужва интересите хора. В момента той изпълнява само сивия сектор – за да не ги наказват ресторантьорите намират връзки и плащат”, коментира Спас Панчев от „Коалиция за България”.

 

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

 

Хората свикнаха, дори пушачите да ходят в заведения, в които въздухът е чист. Атмосферата е приятна и започнаха да си създават този навик – или по-малко да пушат, или да пушат навън”, казва Гергана Гешанова от „България без тютюнев дим”.

 

Повече по темата ще научите от видеото.