А в Харков демонстрират в подкрепа на сближаването с Русия

Няколкостотин хиляди привърженици на опозицията се събират в централната част на украинската столица, за да подкрепят евроинтеграцията на страната си. Митингът е израз на недоволството от отказа на управляващите да подпишат Споразумението за асоцииране с ЕС и възмущение от последните сблъсъци между протестиращи и милиционери в Киев, при които пострадаха десетки демонстранти, а други се озоваха в ареста.

 

Центърът на столицата вече блокиран от органите на реда и протестиращите, съобщи по телефона за NovaNews украинският журналист и анализатор Ростислав Мартинюк. По думите му има различни прогнози за това колко хора ще се съберат на митинга в крайна сметка. „Някои очакват, че ще участват до половин милион души. Миналата седмица се събраха 150 хил. и при всички положения може да се очаква днес да бъдат повече от 300 хил.

 

Мартинюк заяви още, че тази нощ в Киев не е имало големи инциденти, за разлика от нощта срещу събота. Тогава „без всякаква провокация от страна на участниците в мирния протест на площад „Независимостта”, частите на милицията за борба с безредиците „Беркут” нападнаха протестиращите. Парадоксалното е, че митингът с участието на опозиционните лидери, който предшестваше разгонването на демонстрантите, не вещаеше нищо лошо нито от страна на властите, нито от страна на опозицията. Напрежението беше започнало да спада и всички очакваха протестът да приключи мирно по някое време. Последвалият побой над демонстрантите беше заснет от поне две телевизии, чиито екипи бяха постоянно при протестиращите. Картината на прогонването им от площада беше особено брутална, жестока и дива, разказа журналистът. По думите му миналата вечер протестиращите са се събрали на пл. „Михайливски”.

 

Според Мартинюк за днешния митинг конкретна цел не е обявена, макар че опозицията вече формулира основните си искания - импийчмънт на президента Виктор Янукович, оставка на правителството и разпускане на Върховната рада.

 

„Пред сградата на президентството вече са разположени милиционерски сили и части на специалните подразделения „Беркут”. В момента в обстановката в Киев се усеща известно равновесие, макар че вече имаше нещо като опит да бъде блокирана Столичната община. Знаете, от няколко месеца управляващите отказват да проведат редовни кметски избори в столицата, което бе един поводите за напрежението в последно време”.

 

„Има различни мнения за това защо се случи това безумие миналата нощ. Едно от предположенията е, че Руската Федерация и лично президентът Путин, има някакъв план за разединение на Украйна. Такива съмнения се появиха още по времето на Оранжевата революция през 2004 г.”, посочи Ростислав Мартинюк. „Сега той получава някои нови измерения, тъй като се говори за възможността украинското правителство да се премести в Харков. Там в момента се провеждат митинги, но в подкрепа на участието на Украйна в Митническия съюз с Русия, а кметът и местните власти провеждат демонстративна, антиукраинска, дори оскърбителна политика. Говори се направо, че Харков е столицата на „Путинова Украйна” и ако на Янукович и неговата Партия на регионите не им е добре в Киев и на запад, могат да се пренесат там”.

 

„Украйна е толкова сложна държава, с такава история, че всичко това може да прерасне в пълно фиаско”, коментира анализаторът пред NovaNews.

 

Автор: Любомир Тасев