Допълнителните 150 млн. лева ще бъдат оставени като буфер

Няма опасност България да плаща неустойки заради въвеждането на 20% данък за производителите на ток от възобновяеми източници. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов. Допълнителните средства от около 150 млн. лева ще бъдат оставени като буфер.

 

Петър Чобанов коментира, че не се презастрахова със заделянето на въпросните над 150 млн. И въпреки това засега те не се предвижда да се харчат. Обмисля се да се потърси механизъм да се насочат към Националната електрическа компания, която е силно задлъжняла именно заради разходите й за задължителното изкупуване на зелената енергия.

 

Въпросите за намалението на парите за партиите едва с 10% Чобанов насочи към политиците. Сметките показват, че за глас догодина партиите ще получават само 1,2 лв. по-малко. В момента всеки българин плаща чрез данъците си по 12 лева годишно. Догодина – партиите ще прибират по 10,80 лв. за всеки спечелен глас.

 

Още през януари ще има предварителен списък с проектите, които ще се финансират от новия инвестиционен фонд, в който догодина държавата ще насочи 500 млн. лева. Чобанов намекна, че очаква и сериозни частни инвестиции по големи инвестиционни проекти.