Десетки са в болница след като полицията разпръсна със сила част от снощния протест

Очакват се преговори между правителството в Украйна и лидерите на опозицията. Говорителят на парламента прикани към спокойствие и добави, че всеки ще може да изрази позицията си. 

 

Десетки са в болница след като полицията разпръсна със сила част от снощния протест, в който участваха между 100 хиляди и 300 хиляди души. Митинги имаше и в други градове.   

 

Още на разсъмване в Киев се формира ново протестно шествие. Хиляди граждани обградиха сградата, където заседава кабинетът. Снощните сбивания с десетки ранени не обезкуражиха демонстрантите, които настояват правителството да подаде оставка.

 

Протестиращите разпространиха видеозаписи, показващи насилие от страна на киевската милиция. Над 160 души са потърсили медицинска помощ след вчерашните масови безредици. Поне 22-ма от тях останаха под медицинско наблюдение. Милицията поиска от  протестиращите да напуснат сградите на кметството и профсъюзния дом, в които те нахлуха вчера и се барикадираха. Вместо да напуснат, от опозицията дадоха пресконференция от окупираните сгради.

 

И за днес са предвидени митинги заради решението на кабинета да спре процеса на присъединяване към Европейския съюз. Опозицията призовава и за началото на общонационална стачка, която да продължи до постигане на крайната цел.