Местните са категорични - виновен за свлачището е рудникът

Експертна комисия започна оглед на активизирало се свлачище край Симитли. От години хората в района са обезпокоени от постоянното движение на земните маси и се опасяват, че къщите им може да бъдат затрупани.

 

Първото активиране на свлачището било преди 5 години. Оттогава досега при всеки земен трус или проливен дъжд свлечените маси настъпват към квартал Ораново.

 

Местните хора се страхуват, че тази зима ще им е последна. Хората са категорични, че виновен за свлачището е рудникът. Според тях изкопните дейности в района са увредили инфраструктурата и са предизвикали свличането. За това обаче официални данни няма. Заради постоянни запитвания на местни хора, днес експерти започнаха оглед на свлачището.

 

„Основната задача на комисията е да се заснеме районът, да се установи причината за активизиране на свлачището и да се предприемат конкретни действия по отношение на забавяне и окончателно, ако може, да се спре свлачищната дейност в района”, обясни зам.- областен управител на Благоевград Костадин Дурчов.

 

Комисията ще излезе със становище до края на седмицата. А всеки момент се очаква да бъдат готови и резултатите от назначената от прокуратурата проверка по отношение на инцидента от лятото, когато мината погуби 4 човешки живота.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова