Нито една от страните в конфликта не отстъпва

Ситуацията в Украйна продължава да е кризисна. Безредиците и побоите над протестиращи от предишните два дни не се повториха, но ситуацията все още е крайно напрегнати и нито една от страните в конфликта не отстъпва. 

 

И тази вечер десетки хиляди протестиращи скандираха за незабавна оставка на правителството и импийчмънт на президента Виктор Янукович. 

 

В първия си коментар за протестите държавният глава призова за спокойствие и спазване на законите с думите: „По-добре лош мир, отколкото добра война”. 

 

От своя страна премиерът Микола Азаров увери, че правителството няма да допусне преврат и че се въздържа от разчистване на окупираните държавни институции само от съображения за безопасността на протестиращите.

 

Все пак беше уважено едно от основните искания на опозицията и утре депутатите ще обсъдят поискания вот на недоверие на правителството. 

 

Президентът Виктор Янукович, който с отказа си да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз предизвика народното недоволство, за първи път коментира драматичните събития в страната. След пролятата кръв по улиците на столицата през уикенда той призова протестите да бъдат само и единствено мирни и се обърна към демонстрантите и полицията с призив да спазват законите.

 

Янукович обоснова решението си за замразяване на спогодбата с Европейския съюз с уверението, че Украйна просто иска да постигне по-благоприятни условия, като се ръководи от собствените си национални интереси.

 

„Ако казваме, че искаме по-добри условия, това значи, че искаме по-добри условия за всички”, заяви Янукович.