Според европейската директива новите изисквания е трябвало вече да бъдат въведени

Задават се промени в правилата на пътя и глобите, които плащаме. Една от новостите е, че  вече ще ни глобяват с електронен фиш за много повече неща, отколкото сега.
 
И още - дори да нарушим правилата с кола, регистрирана в друга държава на Евросъюза, МВР вече ще успява много по-бързо да ни открие и съответно глоби. Новите правила се налагат, за да уеднаквим българското законодателство с европейското
 
В момента с електронен фиш ни глобяват само за превишена скорост. Оттук нататък с новите правила вече ще ни санкционират по този начин и за преминаването на червен светофар, карането в бус лентата, движението в аварийното платно на автомагистралите, използването на мобилен телефон, неправилно изпреварване, дори неправилно паркиране. 
 
Зачестилите случаи на отмяна на електронните фишове от съда с мотив липса на подпис на длъжностното лице, издало фиша, ще бъдат прекратени. Според новите разпоредби подпис вече няма да е нужен.
 
Друг важен момент е пълното признаване на данните от нов стационарен дрегер. Все още не е ясно как точно ще изглежда той, но резултатите от него няма да се оспорват. Новият дрегер ще измерва концентрацията на алкохол в издишания въздух. 
 
И още новости - ще получаваме информация за издирвани коли.
 
Ако купим нов автомобил, ще сме задължени в срок от 1 месец да сменим талона в местния КАТ. В противен случай ще ни свалят номера. Едномесечният срок  за регистрация ще важи и за коли, внесени от чужбина. На практика, срокът е удължен, защото сега той е 2 седмици. Ако срокът бъде пропуснат, купувачът ще плати  150 лева глоба, а продавачът - 100. 
 
Ще бъде прекратена и практиката на румънците, които регистрират колите си у нас, а ги карат в Румъния. Вече всеки, който продава автомобил на чужденец без постоянен адрес в страната, ще е задължен да го отпише от регистъра и да върне номера му. Ако не го стори, ще плати 300 лева глоба.
 
От законопроекта става ясно, че според европейската директива новите изисквания е трябвало да бъдат въведени още на 7-ми ноември. Както става ясно, нашите управници все още не са я разгледали.