Киев изпрати делегации в Москва и Брюксел, протестиращите избират план „Б”

Денят в украинската столица Киев започна, хората тръгнаха на работа, а протестите затихнаха. Недоволните останаха на площада до около 4-5 часа сутринта, съобщи специалният пратеник на Нова телевизия в Киев Николай Дойнов.

 

„В Киев е много студено, но духът, който виждам през последните часове, е изключително висок. Оставаме с впечатлението, че хората тук са твърдо решени да стигнат докрай – т.е., те ще направят всичко по силите си да променят нещата в страната си. Това означава смяна на президента и правителството, както и целия парламент”, предава пратеникът ни в украинската столица.

 

Според съда протестите на площада са незаконни. Постоянно витаят слухове, че ще бъде засилено полицейското присъствие, но за момента няма такава индикация. Няма специализирани части от други градове, които да са се запътили към Киев. Няма особена разлика между случващото се през деня и през нощта, тъй като блокадата е 24-часова. На площада има издигнати високи барикади след злополучната нощ между 30 и 31 ноември.

 

Протестиращите останаха на площад ”Независимост” до 05:00 часа сутринтаЕдинственият сигурен вход към блокирания от протестиращи централен киевски площад “Независимост”, е метрото. 13-и ден хиляди хора, обявили се срещу решението на правителството да се откаже от подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, са блокирали входните артерии.

 

Сред протестиращите са привърженици на партията „Удар” на бившия боксьор Виталий Кличко, част от опозиционните сили. На сцената на площада пя и неговата съпруга. Две седмици тази сцена и хилядите хора около нея са световна новина номер едно. Сега там според организаторите има около пет хиляди души, през деня достигат десет пъти повече, а няколко пъти броят им гони половин милион.

 

Оратори са опозиционни лидери, общественици, писатели, певци. Говори се за моментална оставка на президента, правителството и Върховната Рада въпреки неуспеха да се предизвика вот на недоверие в парламента.

 

Днешният ден е важен както за опозицията, така и за управляващите. Очаква се становището на ЕС. Днес трябваше да замине официална делегация към Брюксел, но не е ясно дали ще бъде приета. Опозицията от своя страна ще трябва да представи нов вариант за действие след неуспешния вот на недоверие.

 

Иво Божков за протестите и ситуацията в КиевБлогърът Иво Божков и политологът Васил Гарнизов от „Протестна мрежа” също са в украинската столица, за да отправят послание пред протестиращите, че хората в Украйна имат право на по-достоен живот, който е свързан с нови правила. Божков потвърди в телефонно интервю, че ситуацията Киев е спокойна.